fbpx
м. Київ, вул. Пирогова, 2
info@nilos.com.ua +380 (98) 700 37 37

Адвокат працює за наймом: чи платити ЄСВ вдруге?

 Після встановлення адвокатської монополії на представництво в судах багато ін-хаус юристів вимушені були отримати свідоцтва на право зайняття адвокатської діяльністю. Але при цьому залишились працювати в компаніях на умовах повної зайнятості та жодної незалежної діяльності не ведуть. Зараз контролюючі органи наполягають, що працевлаштований адвокат має сплачувати ЄСВ двічі. Перший раз внесок традиційно сплачується роботодавцем, другий — адвокатом як особою, що веде незалежну професійну діяльність. При цьому до уваги не береться, чи здійснював фактично адвокат діяльність незалежно від роботи за наймом та чи отримував від неї дохід. Тому тема сплати ЄСВ адвокатами зараз активно обговорюється професійною спільнотою. Нижче розглянемо різні точки зору на проблему з позицій ДФС, Ради адвокатів та суду.

Причини виникнення проблеми

Законом  «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено лише три форми  адвокатської діяльності:

–  адвокатське бюро,

– адвокатське об’єднання

–  індивідуальна діяльність

Тому ін-хаус юристи обирають індивідуальну форму діяльності під час реєстрації в Єдиному реєстрі адвокатів.

Зі свого боку ДФС трактує таку форму діяльності як незалежну професійну діяльність, а тому адвокат зобов’язаний зареєструватися в реєстрі самозайнятих осіб. В свою чергу самозайняті особи згідно п. 2. п. 1 ст. 7 Закону України  «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» мають сплачувати ЄСВ у сумі, не меншій за встановлений мінімум. Зазвичай, цей пункт тлумачать як обов’язок сплати ЄСВ навіть за відсутності доходів.

Виконуючи приписи закону, адвокати реєструються в якості самозайнятих осіб. Однак якщо адвокат не сплачує ЄСВ, контролюючі органи нараховують внесок  у мінімальному розмірі за весь період дії Свідоцва про право на зайняття адвокатською діяльністю та надсилають вимогу про сплату боргу.

Варто зазначити, що в  адміністративному порядку вдається успішно оскаржувати вимоги ДФС, тому радимо використовувати цеий спосіб оскарження.

Позиція Ради адвокатів України

У відповідь на звернення адвоката, який працює за наймом, Рада адвокатів роз’яснила, що сплата ЄСВ роботодавцем не виключає обов’язку адвоката сплачувати ЄСВ за себе як за особу, яка здійснює незалежну професійну діяльність. Але варто зауважити, що в роз’ясненні  поза увагою лишилось питання фактичного здійснення адвокатом незалежної професійної діяльності та отримання від неї доходу.

Судова практика

Наразі з цього питання ще не сформовано широкої судової практики. Однак у справах, що дійшли до суду, рішення приймаються на користь адвокатів. Зокрема, Рівненській окружний адміністративний суд у справі № 817/505/18  відмінив індивідуальну податкову консультацію, зазначивши, що законом не врегульовано питання сплати працевлаштованим адвокатом ЄСВ в якості самозайнятої особи. Рішення набрало законної сили.

Чітку аргументовану позицію висловив Вінницький окружний адміністративний суд у справі 120/1144/19-а. На думку суду, Свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю лише посвідчує право адвоката на здійснення професійної діяльності, однак не є підставою та доказом здійснення адвокатської прибуткової діяльності та факту зайнятості особи. Не є підставою для сплати єдиного соціального внеску і перебування позивача на обліку в органах фіскальної служби, з огляду на те, що взяття на облік у контролюючих органах юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, а також самозайнятих осіб здійснюється незалежно від наявності обов`язку щодо сплати того або іншого податку та збору. Кваліфікуючою ознакою для сплати єдиного соціального внеску самозайнятою особою є саме отримання такою особою доходу від такої діяльності. Необхідними умовами для сплати особою єдиного внеску є провадження нею, зокрема, незалежної професійної адвокатської діяльності та отримання доходу від такої роботи.

Вважаємо, що в цьому питанні ефективним буде використання механізму вирішення зразкової справи Верховним судом , адже невдовзі подібні спори матимуть масовий характер. Підсумовуючи, радимо колегам використовувати всі можливі інструменти оскарження для захисту своїх інтересів та формування розумного підходу до тлумачення права податківцями.